4 min lugemist
5 põhjust, miks on vajalik süüa hapendatud toite

Hapendamine lisab toidule maitseid, lõhnu ja tekstuuri, kuid teadlased on kinnitanud selle positiivse mõju ka soolestikule.
“Soolebaktereid seostatakse madalama riskiga ülekaalulisuse ja ainevahetuse haigustega.
Hea tervis on seotud otseselt soolestikuga ja soolestiku heaolu sõltub sealsetest bakteritest.“
Suvel valminud aia- ja metsasaadused võimaldavad hapendamise kaudu ise tervisele väärtuslikke mõjusid luua. Seetõttu toomegi teieni mõned punktid, mida just hapendatud toitud meile annavad.
5 PÕHJUST, MIKS SÜÜA HAPENDATUD TOITE
1. Positiivne toime kogu kehale –
Meile tuntud bakteritest enamus ei põhjusta haigusi, vaid vastupidi, mikroobid toetavad oma elutegevusega inimese organismi normaalset toimimist.
Just hapendatud e. fermenteeritud toidud suurendavad soolestiku mikrobioota mitmekesisust. Lisaks kasulikele piimhappebakteritele (millest osadel võib olla ka probiootiline toime) sisaldavad näiteks hapendatud köögiviljad ka prebiootikume ehk vajalikku toitu sõbralikele bakteritele – võit on kaks ühes!
2. Immuunsuse tugevdamine –
Hapendatud toitude söömises on tuvastatud toetav toime külmetushaiguste seljatamisele. Lisaks on need immuunsusele oluliste vitamiinide ja mineraalainete rikkalikuks allikaks. Näiteks sisaldub huvitava maitsega kimtšis (koreapärane hapukapsas) rohkelt A-, C- ja K-vitamiine, aga ka kaltsiumit, rauda ja seleeniumi.
3. Tugi närvisüsteemile –
Aju ja soolestiku vaheliste seoste uurimine annab järjest rohkem kinnitust, et soolestiku sõbralike bakterite ja vaimse tervise vahel on tugev seos.
Nii, nagu ütleb ka vanarahva tarkus – terves kehas, terve vaim!
Kui rikastame soolestiku bakterite mitmekesisust, toetame seeläbi enda vaimset tervist.
4. Kergem kaalunumber
Hapendatud toitude söömine on seotud vähenenud kehamassiindeksi ja vööümbermõõduga, mis lisaks kergemale enesetundele avaldab meeldivaid tulemusi kaalunumbris!

Huvitavate maitsekoosluste loomiseks saab hapendada koos erinevaid köögivilju, seeni ja marju
5. Paranenud seedimine
Hapendatud toidud aitavad hoida kõhu läbikäimise regulaarsena ja parandavad seedimist. Toetades enda soolestiku funktsioone, saame lisaks eelloetletud positiivsetele mõjudele otseselt mõjutada enda organismi seedeprotsesse, parandada insuliini tudlikkust kehas ja tõsta üldist heaolutunnet!
HAPENDAMISE MAAILM ON LAI JA MITMEKESINE.
Hapendada on võimalik peaaegu kõike, mis aias kasvab: kurke, tomateid, suvikõrvitsaid,
porgandeid ja peete. Kuid mitte ainult.

Rohkem teavet ja oskusi hapendamise võimaluste kohta saab meie algavalt hapendamise kursuselt. Teeme hapendamise protsessi kõik koos samm-sammult läbi. Terve kursuse vältel on sul toitumisterapeutide tugi!